duminică, martie 30, 2008

Basm


Încă din copilărie ne este efectiv băgat pe gât un mit. Acelaşi mit care e omniprezent în filme, cărţi, orice. Mitul optimist care se vrea încurajator, care ar trebui să te facă să zâmbeşti şi să vezi lumea într-o altă aură. Dar care e acest mit?

În basme, Făt Frumos bate mereu Zmeul şi rămâne cu Ileana Cosânzeana. Sună frumos, nu-i aşa? Te aflii într-un impas, Zmeul cel rău ţi-a luat tot ce aveai de preţ, eşti cu moralul la pământ, nu mai vezi nici o rază de lumină, priveşti pesimist spre viitor, de fapt ai prefera să se termine odată toată suferinţa care este viaţa. Şi deodată apare...! Un fel de Sfânta Vineri (ca să păstrăm atmosfera de basm) metamorfozată într-un prieten, în cineva din familia ta sau poate în ţiganca din colţu străzii care-ţi dă în cărţi pe 10 000 (pardon, 1 leu), îţi spune cu o privire senină şi un zâmbet plin de compasiune (sau dinţi aurii dacă e vorba de ţigancă) că totul va fi bine pentru căăăăă..... Binele învinge întotdeauna, negreşit, răul!

Dar ce se întâmplă când tu eşti Zmeul poveştii? Când ştii că e undeva un Făt Frumos căruia îi faci mult rău? Când simţi că ai face toate păcatele şi relele din lume pentru Ileana Cosânzeana care pare şi ea foarte deschisă către aceste escapade, către vizitele nocturne în Lumea Desfrâului? Ce faci în momentul în care o vrei pe Ileana doar pentru tine, când te-ai săturat să fii "back door man"? Dacă pâna atunci îl priveai pe Făt Frumos cu indiferenţă, dacă nu te mişca în nici un fel gândul că şi mâinile lui flămânde se plimbă pofticioase pe formele voluptoase ale Ilenei, acum o iei razna şi l-ai omorî. Deşi eşti în continuare conştient de faptul că tu eşti personajul negativ al poveştii, nu mai contează. Nu mai încerci să te fereşti aşa mult când vine vorba de Ileana, nu mai eşti dispus s-o împarţi şi îţi dedici întreaga energie singurului tău scop: acela de a-l elimina pe Făt Frumos!

Dacă acum vine Sfânta Vineri cu replica ei încurajatoare, o dai afară în şuturi urlând după ea "Futu-vă miturile (epoca?) astăzi şi mâine!!!". De ce? Pentru că binele nu trebuie sub nicio formă să învingă răul!!!!

Şi chestia care face totul să fie chiar mai de căcat e faptul că răul pare să învingă doar atunci când tu eşti binele...:)

Nu poţi decât să-ţi accepţi condiţia de Zmeu sau de vrăitoare malefică şi să speri că Făt Frumos, Zâna şi toate celelalte personaje pozitive ale poveştii să fie închise într-un turn sau trimise într-o lume mai bună ca premiu pentru bună purtare şi respectarea tuturor regulilor. Dacă eşti vrăjitoarea cea rea poţi să le faci vrăji (daaaar nu uita că se întoarce de 3 ori împotriva ta!). Sau varianta cea mai bună, că Făt Frumos va afla că domnişoara Ileana cam preacurveşte şi, plângând în timp ce tu ţopăi entuziasmat printre lilieci, tarantule şi orice alte animale macabre, îi dă flit, apoi ea vine la tine pentru consolare...

Am putea să luăm în calcul şi varianta în care Ileana îşi dă seama că de fapt pe tine te iubeşte şi îi zice lui Făt Frumos, politicos, că îl părăseşte pentru altul mai bun...

Şi-am încălecat pe-o şa şi v-am spus povestea... ?

3 păreri:

Anonim spunea...

mai fetita, tu aia cu basmul....fii putin atenta...zmeul nu se fereste niciodata cand vine vorba despre ileana...a luat-o mereu cu forta, chiar daca ea parea ca nu opune rezistenta...ca poate cine stie, era de treaba si vroia sa nu se simta zmeul de doi lei daca isi bate joc de el pe fata...apoi, zmeul nu a plecat niciodata de buna voie...mai mereu a fost invins de fat frumos, stii tu, prin lupta. iar fat frumos nu trebuie sa fie neaparat bun si inocent, crede-ma. sau daca este, asta nu inseamna ca este prost. ca mai tot timpul a stiut pe unde umbla ileana. si a lasat0o libera pentru ca stia ca tot la el se intoarce. ca zmei din astia sunt peste tot si toti au impresia ca sunt singurii. dar nu e asa. iar faza cu vrajile...se intorc ele de 3 ori, dar vezi peste cine dai...asa ca nu te mai uita la telenovele si oricine ai fi, zmeu, fat frumos sau ileana (si la cat de parasuta ai descris-o cred ca spre ea te indrepti), ai grija ca s-ar putea sa mai fi si invinsa. in lupta dreapta, ca sa pastram ideea de basm :)). sau na, daca nu e vb despre tine, tine minte, asa in general. ca de obicei zmeul ramane bagat in pamant pana la gat dupa ce termina fat frumos cu el.

Irina on 6 aprilie 2008 la 18:39 spunea...

imi pare rau fat frumos, iti inteleg durerea >:D< sa-nteleg ca ileana a ta (al tau de fapt) a ramas cu zmeul? :))

Anonim spunea...

:)))...cu zmeii poate :))...nu draguta, n-a ramas cu niciun zmeu. ca zmeii nu sunt facuti sa ramai cu ei. cu zmeii te distrezi doar :)).cat despre durere...? nu stiu ce intelegi tu, dar intelegi gresit. exista si feti frumosi care se aseamana prea mult cu ileana si din acest motiv ea mai cauta si zmei...ca sa nu ramana mai prejos. un fel de competitie tampita in care ea nu-si da seama ca se lupta cu morile de vant, avand in vedere ca lui fat frumos nu ii pasa foarte tare de ileana. stie ce poama este :))). dar ca peste tot exista o mandrie putin exagerata, lupta pentru teritorii, prostii de genul asta :)). asa ca nu uita despre ce iti spuneam :). si doar nu crezi ca zmeul o sa o aiba pe ileana numai pentru el, nu?:))) oricum, la scris ai talent si acum nu spun povesti :)).

 

Turtle Blues Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino