marți, ianuarie 26, 2010

Alegeri


(...pentru ca am citit ultimul post al lui chris)

Viața noastră este rezultatul alegerilor pe care le facem.

Ok, are sens. Ideea de cauza-efect. Dar... Deși țigara pe care o aprind acum nu ma omoară instant, eu tot savurez un posibil viitor cancer. Cu toate astea, nu o sting.

Astăzi cineva a spus că oamenilor le e frică doar de efectele imediate. Întrebarea mea este: nu le e frică de chestiile pe termen lung pentru ca nu acceptă ideea în totalitate, eventual o modelează până când e chiar ok (un efect "pe loc" nu lasă loc de interpretare, te lovește-n freză), pentru că sunt optimiști și speră la o soluție miraculoasă pentru a împiedica în timp util efectul (gen "fac sex neprotejat cu necunoscuți; și dacă iau SIDA, sigur se găsește în 10 ani un leac") sau pentru că efectiv nu le pasă de viitorul îndepărtat, un prezent tumultuos fiind mult prea tentant?

Revin la țigară. Da, știu, îmi distruge tenul, plămânii, șansele de a avea copii, circulația, situația financiară, pe scurt, viața. Dar nu instant! Așa că mă gândesc... de ce nu mă conving toate astea să mă las? Pentru că nu e chiaaar așa de rău până la urma, șansele nu sunt chiar atât de mari (interpretare), exista tratamente de feritilitate, de piele, banul e oricum ochiul dracului și clar medicina va evolua cât să-mi salveze și plămânii (optimism) și, desigur, ce contează toate astea cât timp eu ma simt grozav scoțând fum ("carpe diem" shit)?!

Deci pot să mă încadrez oriunde. De ce? Pentru că atunci când un om nu vrea sa facă ceva, să renunțe la ceva, să schimbe ceva, o să găseasca o mie de motive să nu o facă, oricât i s-ar spune că trebuie să facă fix contrariul! Și pentru că, la fel de bine, oricât de tare nu ar vrea să facă altceva, o să se agațe de alte o mie de motive până se convinge că trebuie să o faca...

Oamenii vor să faca unele chestii pentru că ei consideră că așa trebuie. Nimic nu le e impus. Și dacă ei vor să facă ceva ce, de fapt, nu vor, dar trebuie, e pentru că, după o analizare amănunțită a problemei în cauză, s-au hotărât că alegerea inițială era o dovadă de prostie crasă sau, pur și simplu, nu cea mai bună. Așa că renunță la moftul inițial în favoarea variantei care oferă o perspectivă mai... promițătoare.

Dar nu pentru că le e impus. Nu de altcineva! Când e impus de altcineva putem să invocăm o lipsă de personalitate. Sau lipsa totală de autoritate. Și drepturi. De fapt nu, poți oricând să te revolți și să lupți pentru... tine. Cât despre ideea de ultimatul (gen "dacă nu facem sex, te părăsesc"), e din nou alegerea ta proprie și personală! Pui frumos în balanță, nu îți pune nimeni pistolul la tâmplă (situație în care poți, din nou, să alegi!)... cuvântul cheie rămâne curaj...

Acum pot să pun citatul întreg, are sens și e în context.
Viața noastră este rezultatul alegerilor pe care le facem. A da vina pe cei din jur, pe mediu, pe ceilalți factori externi, înseamnă a da acestor lucruri puterea de a ne controla.

1 păreri:

chris on 27 ianuarie 2010, 14:10 spunea...

da ma, ai dreptate :P
dar in continuare imi sustin parerea :D

 

Turtle Blues Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino